Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MERYL STREEP, A VILÁGSZTÁR!

2009.04.10

Kollégájához, Robert de Niró-hoz hasonlóan Meryl Streep is arról híres, hogy tökéletesen képes azonosulni a megformált karakterrel. Szőkesége, szinte áttetsző bőre, értelmet sugárzó, kék szemei, törékeny szépsége egyszerre köznapi és különleges.

Mary Louise Streep 1949. június 22-én született a New Jersey-beli Summit-ban. Érdeklődése már diákkorában a színészet felé fordult, számos középiskolai produkcióban szerepelt. Emellett azonban tanulmányit és a közösségi életet sem hanyagolta el, szabadidejében többek között pompom-lányként domborított. Érettségi után dráma-tanulmányokat folytatott a Vassar-on és a Yale-en, ahol 30-40 darabban lépett fel.

Tanulmányai befejeztével az off-Brodway-n indította el színészi pályafutását, és hamarosan Tony-díjra jelölték egy Tennessee Williams-darabban nyújtott alakításáért. 1977-ben debütált a televízió képernyőjén, és ugyanebben az évben tűnt fel a vásznon is Fred Zinnemann Julia című filmjében. Olyan nehézsúlyú játékosok voltak a csapattársai, mint Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Hal Holbrook, Maximilian Schell és Jason Robards. A tévés szakma elismeréseként 1978-ban Emmy-díjat kapott a Marvin J. Chomsky Holocaust című minisorozatában játszott szerepéért. Ugyanebben az évben dolgozott először együtt Robert de Niró-val Michael Cimino Szarvasvadász-ában. A szerep kicsi volt ugyan, de Streep olyan erőteljes alakítást nyújtott, hogy kiérdemelte vele első Oscar-jelölését. A következő állomás Woody Allen klasszikusa, a Manhatten (1979) volt, és benne a leszbikus ex-feleség szerepe. Igazán ismertté azonban a Kramer kontra Kramer (1979) című könnyfakasztó családregénnyel vált, melyben Dustin Hoffman partnere volt. Joanna Kramer megformálásáért első Oscar-ját is besöpörhette.

Streep méltóképpen köszöntötte a '80-as éveket A francia hadnagy szeretője (1981) kettős szerepében. Alan J. Pakula megrázó filmdrámájának, a Sophie választásá-nak (1982) főszerepéért pedig másodszor is megkapta a csillogó szobrocskát. A Silkwood-ban (1983) újabb arcát ismerhettük meg egy atomerőmű munkásaként, aki titokzatos körülmények között eltűnik, mielőtt előállhatna a vezetőség üzelmeit leleplező döntő bizonyítékaival. A '80-as évek közepét nem kisebb sikerek fémjelezték, mint a Távol Afrikától (1985) és a Féltékenység (1986), és ezekben olyan nagyágyúk partnere volt, mint Robert Redford illetve Jack Nicholson. Az évtized végére aligha maradt bárkiben is kétség, hogy Meryl Streep generációjának legnagyobb drámai színésznője. A sors iróniájaként azonban éppen ekkor kezdett alábbhagyni karrierjének lendülete. Egyes kritikusok alakításainak távolságtartását, gépiességét kifogásolták, hiányolták az érző, esendő embert. Némi igazság biztosan volt a kritikákban, mert ez idő tájt Streep alakításai meglehetősen kiszámíthatóakká váltak. Talán ezért is lepte meg annyira mind a kritikusokat, mind a közönséget következő szerepével Susan Seidelman fekete komédiájában, a Nőstényördög-ben (1989). A film nem volt különösebben nagy durranás, de Streep a megátalkodott regényírónő tőle eddig szokatlan szerepében még a legszigorúbb ítészekből is elismerést csiholt ki. A Képeslapok a szakadékból (1990) című opusszal, és benne a híresebb anyjával rivalizáló, lecsúszott színésznő szerepével ismét felkapaszkodott a csúcsra, az alakítás újabb Oscar-jelölést hozott.

A '90-es években Streep váltogatta a vígjátéki (Jól áll neki a halál - 1992) és drámai (Kísértetház - 1993) szerepeket, majd 1994-ben ismét alaposan meglepte rajongóit a Veszélyes vizeken evező vadvízi túravezető bőrében. A következő évben ismét egy visszafogottabb alakítást láthattunk tőle A szív hídjai-ban. A felszínen hétköznapi és decens, de valójában nagyon is szenvedélyes farmer-feleségként tiltott románcba bonyolódott a Clint Eastwood által megformált világcsavargó fotóssal. 1996-ban Diane Keaton és Leonardo DiCaprio partnere volt a Marvin szobájá-ban, majd 1998-ban begyűjtött egy újabb Oscar-jelölést az Életem értelme rákos családanyájának szerepéért.
Legutóbbi filmjében, Az órák-ban Streep már sokadszor bizonyítja, hogy kivételes drámai erővel megáldott művész. Arany Glóbusz- és Oscar-jelölést is kiérdemelt Mrs. Dalloway mai reinkarnációjának megformálásáért. Az előbbi díjat ugyan nem kapta meg, 13. Oscar-jelölését azonban még szoborra válthatja március 23-án.

Érdekességek:
- Az Entertainment Weekly 1999. szeptemberében tartott on-line közvélemény-kutatásán ő nyerte el "a legjobb kortárs színésznő" kitüntető címet.
- Az Empire magazin minden idők 100 legnagyobb filmsztárját felsoroló listáján a 24. helyet szerezte meg 1997. októberében.
- Ő az a színész, akit a legtöbbször jelöltek Oscar-díjra, szám szerint tizenháromszor.

LINKEK

simplystreep - gyönyörű, átfogó, hatalmas kép- és médiatárral rendelkező oldal

MSO - Meryl Streep Online

IMDb - amerikai filmadatbázis

Port - mindig naprakész magyar fimgyűjtemény előzetesekkel, képekkel

Wikipedia - enciklopédia Meryl Streep-ről

Yahoo - (nem túl gazdag) gyűjtemény: videók, képek

Allocine - francia (!) nyelvű gyűjtemény, filmográfiával, életrajzzal. Nyelvzsenik előnyben.

Movies2 - trailerekben gazdag gyűjtemény

Time - Angol nyelvű cikk (érdekes!)

Eduport - MAGYAR nyelvű cikk. Csak hogy érts is valamit :-))

Filmkatalógus - fimgyűjtemény magyarul, szavazással, címlistával, anyám kínjával... :-S

CelebrityWonder - sok adat (mittomén', pl. milyen kaját szeret :-S), háttérkép, miegymás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.